Information om bastun

Stockholm Sauna – Vinterviken är en medlemsbastu som vi sköter och tar hand om tillsammans. För närvarande har vi kö till medlemskap. Du skriver upp dig i kön längst ner på vår startsida. Nedan följer information om de olika medlemsskapen, priser samt bastuns regler.

Vi har öppet för icke-medlemmar på onsdagar klockan 17-19.

Bastun har plats för tio personer och utanför finns ett omklädningsrum. Vi har tre olika pass – dam, herr och mix. Varje pass är två timmar långt. Vi sköter eldning och hämtning av ved tillsammans – det vill säga att var och en som är medlem eldar och hämtar ved när det behövs. Det innebär också att vi som medlemmar ser till att bastun är ren och fräsch för de som kommer efter oss. Vi sköljer av laven och skrapar bort vatten efter vårt pass. Vi tar helt enkelt hand om bastun tillsammans. Närmare beskrivet om vad detta innebär finns beskrivet i våra regler längre ner på denna sida.

Hitta till bastun.

Bastuschema

MåndagMix 05-07
Yoga & Sauna 07-09 (Från 29/4)
Herrbastu 07-13
Mix 15-01
TisdagMix 05-15 & 23-01
Dam 17-23
OnsdagMix
17-19 Allmänhetens pass
TorsdagDambastu 05-13
Mix 05-07 & 13-01
FredagMix
Aufguss 07-09
LördagMix
SöndagMix

Medlemskap

Lill-bastarenStor-bastaren
500 kr per år – betala per pass349 kr i månaden
Vardagar före kl 15:
95 kr
Basta hur mycket du vill
Vardagar efter kl 15:
125 kr
Helg:
195 kr

Bastubad räknas som en skattefri förmån som du kan få friskvårdsbidrag för från din arbetsgivare.

Medlemskapen förnyas automatiskt årligen respektive månadsvis och har ingen uppsägningstid. Du säger upp eller ändrar ditt abonnemang under Medlemskonto.

Friskvårdsbidrag

Bastubad räknas som en skattefri förmån som du kan få friskvårdsbidrag för från din arbetsgivare. För att använda ditt friskvårdsbidrag så går du till ditt medlemskonto och väljer sedan Kontosaldo. Där fyller du på det belopp du har i friskvårdsbidrag. När du gjort det så får du ett mail med kvitto som du ger till din arbetsgivare. Du kan även se kvittot för dina insättningar under Kontosaldo.

Avbokning

Stor-bastaren kan avboka fram till två timmar innan bastupasset startar. Lill-bastaren kan avboka fram till 24 timmar innan bastupasset startar. Det går enbart att avboka hela passet och inte enstaka platser som bokats. Har du bokat två platser och vill boka tre måste du alltså avboka och boka om för rätt antal personer.

Ta med en vän

Som medlem kan du ta med två vänner. För dessa betalar ni per pass enligt Lill-bastarens modell. Du som medlem ansvarar för att vännerna följer nedanstående regler. Notera att du först väljer antal bastare. Därefter datum och tid.

Barn

Barn får gärna följa med till bastun. Boka alltid plats för medföljande barn precis som en medföljande vuxen.

Regler

För att bli medlem skriver du under på de förhållningsregler som vi har i bastun:

☝🏽Vi tar hand om bastun i stort. Vi visar hänsyn och tar hand om varandra i bastun.

☝🏽Sitt gärna på en handduk. Det gör bastun fräschare för oss alla.

☝🏽Ha badkläder på dig.

☝🏽Naturligtvis skräpar vi inte ner. Bastuvännerna som kommer efter ska inte ha det skräpigt. Har du skräp – ta med dig det.

☝🏽Det är inte tillåtet att använda kroppsprodukter så som bodyscrub med mera i bastun.

☝🏽 Har du med dig gäster är du som medlem ansvarig för att de följer ordningsreglerna.

☝🏽Om du är sist att lämna bastun efter ett pass så sköljer du av laven så de som kommer efter får en fräsch lav att sitta på. Skölj och skrapa av golvet innan du lämnar bastun.

☝🏽Elda måttfullt. En pinne var 10 minut brukar vara lagom.

☝🏽Fråga de du bastar med om det är okej att hälla på vatten på aggregatet

☝🏽Känn efter om de som bastar vill ha tyst och lugnt och anpassa dig efter det.

☝🏽 Ingen förtäring förutom dryck i bastun.

☝🏽Bastun är en alkoholfri plats. Eftersom vi bastar ihop så ska platsen vara öppen och trygg även för barn och medbastare som inte är bekväma med alkohol.

☝🏽Självklart släpper vi inte in folk som inte betalat. Vi registrerar entréerna och om någon släpps in så kommer du att debiteras en straffavgift och ditt medlemskap dras in.

☝🏽Om du på grund av oaktsamhet skadar bastun så kommer du att debiteras för skadan som uppstått.

☝🏽Ta upp badstegen efter avslutat pass. Använd lyftspaken som sitter till höger på stegen.

☝🏽Är du sist ut så släcker du lamporna. Dörren låser sig själv när larmet går på.

☝🏽Ha en trevlig stund och koppla av 😌 🧖🏽‍♂️🧖🏽‍♀️🦦

Hur du eldar

Om ingen eld brinner och aggregatet är svalt – så ska du kontrollera att askfatet under aggregatet inte är fullt. Töm det om det är fullt i hinken bredvid aggregatet.

Lägg in tre-fyra pinnar och tänd med hjälp av braständare som ligger i vedhållaren. Där finner du tändstickor också. Stäng luckan till elden.

Öppna askfatet ca 5 cm. När brasan tagit sig kan du ha ca 2 cm öppet. När bastun är varm kan du stänga askfatet helt. Det tar ca 30 minuter att värma upp bastun.

När det blivit varmt eldar vi måttfullt för att skydda aggregatet. Hårt eldande förstör aggregatet. En pinne var tionde minut brukar räcka och ger en behaglig värme som de flesta gillar. Ha alltid luckan stängd till elden, förutom när du lägger in mer ved. Det är brandfara annars. När du bastat färdigt kan du låta elden brinna ut.

Så använder du eteriska oljor i bastun

Brandrisk 
Innan du använder oljan måste den spädas med vatten. Om du droppar outspädd olja direkt på stenarna så är det stor risk att oljan fattar eld på de heta stenarna.  

Fyll en hel skopa med vatten och droppa i 3–4 droppar. Mer behövs inte. 
Den eteriska oljan är kraftfull och överdosering kan upplevas obehaglig. De flesta eteriska oljor kan vid överexponering kännas i både ögon och luftvägar. I måttlig mängd är dofterna behagliga och förhöjer upplevelsen av bastubadet. 

Överkänslighet för dofter
Det finns människor som är särskilt känsliga för dofter så kolla alltid med övriga i bastun att det är ok att använda dofter under ditt pass. 

Bastu och aromaterapi är en bra kombination
Tack vare den varma ångan, som sprider den behagliga doften i rummet blir bastun en idealisk plats för användning av eteriska oljor. Aromaterapi i bastun upplevs som avslappnande för kroppen och förbättrar välbefinnandet. Gör det måttfullt så får alla glädje av dofterna.